Als dingen gebeuren die niet horen

Een keer een tik op je vingers. Een keer een scheldpartij van je moeder. Of een keer een straf die je eigenlijk niet verdiende... Is dat kindermishandeling? Nee.

Maar het is wel kindermishandeling als iemand die eigenlijk voor je moeten zorgen, je voortdurend uitscheldt. Of je steeds weer bont en blauw slaat. Nooit aandacht voor je heeft en je aan je lot overlaat. Of als iemand aan je zit, terwijl je dat niet wilt.

Kortom: als er dingen met je gebeuren die eigenlijk niet horen. Zoals met Tim, Nadia, Spencer en Kim. Lees of beluister wat zij meemaken.

'Ieder kind heeft recht op bescherming tegen mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik.' - volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Mishandeld, en dan?

Als je mishandeld wordt, is het vaak een hele stap om het iemand anders te vertellen. Toch is het goed om steun te zoeken. Bijvoorbeeld door erover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Dat kan een oom zijn of een tante, opa of oma, of misschien een buurman of buurvrouw. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

De Kindertelefoon

Bellen met de kindertelefoon kan elke dag van 11.00 tot 20.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 20.00 uur. Je hoeft je naam niet te noemen. Het nummer is gratis: 0800 - 0432. Je kunt ook chatten. Kijk op www.kindertelefoon.nl.

Iemand op school

De meeste scholen hebben een zogenaamde vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt. Als je dat eng vindt, kun je misschien een goede vriend of vriendin vragen erbij te zijn. Is er een docent die je vertrouwt, dan kun je met hem of haar praten. Hij of zij kan dan samen met jou kijken, hoe je verder geholpen kunt worden.

Veilig Thuis

Als jijzelf of iemand uit je omgeving mishandeld wordt, kun je bellen met Veilig Thuis: 0800 - 2000 (gratis). Lees meer over Veilig Thuis op www.vooreenveiligthuis.nl.