'Hij moet van me afblijven'

Het verhaal van Kim over seksueel misbruik

Kim zit op de bank en pakt de afstandsbediening. Misschien is er iets leuks op de televisie. Ze begint te zappen en hoort de begintune van 'Bij Yvonne'. Kim neuriet mee. 'Dames en heren welkom allemaal. We praten vandaag met mensen die seksueel misbruikt zijn', zegt Yvonne.

Op het scherm verschijnt de zin 'Blijf van mijn lijf'. Kim krijgt het warm, ze kijkt om zich heen. Ze is gelukkig alleen thuis vanmiddag. 'Blijf van mijn lijf!' Kim denkt aan de dingen die haar vader bij haar doet. Ze voelt weer zijn handen op haar buik en in haar broekje. 'Zou dat nou ook seksueel misbruik zijn?', denkt ze. Papa zegt dat het gewoon een spelletje is en dat alle vaders dat doen als ze hun kinderen in bed stoppen. Dat zal wel, maar zij vindt het in ieder geval niet leuk. 'Ik wou dat hij van me afbleef!', zucht ze. Eigenlijk wil ze er met iemand over praten. Maar ze kan haar vader toch niet verlinken? En misschien moet ze dan wel van ballet af. Want papa zei: 'Wij hebben het altijd zo gezellig samen. Dat is een geheimpje dat niemand mag weten. En niet verklappen hoor, want dan mag je niet meer naar ballet.' 'Maar dat is toch raar, waar slaat dát nou op?', denkt Kim.

Op de televisie komen drie mensen aan het woord. Een blonde vrouw vertelt: 'Ik heb er jaren mee rondgelopen en durfde het tegen niemand te zeggen.' Het jonge meisje zegt: 'Ik dacht dat die spelletjes normaal waren en ik dacht dat ik de enige was met dit probleem. Mijn oom zei dat hij het aan mijn moeder zou vertellen', zegt de man links op het podium. 'Want ik zou begonnen zijn, toen we een keer zaten te knuffelen.' Na de reclame komt René aan het woord. Hij werkt bij Veilig Thuis. René vertelt wat Veilig Thuis kan doen voor kinderen die seksueel misbruikt zijn. Kim kijkt gespannen naar de televisie en denkt aan haar vader. 'Het is toch niet allemaal zo normaal als hij zegt!'

Aan het eind van het programma komt Yvonne nog één keer aan het woord: 'Of het nou seksueel misbruik is of niet, als jij het niet wilt, moeten ze van je afblijven. Niemand heeft het recht om aan je te zitten.' Het adres van 'Bij Yvonne' verschijnt op het scherm. De eindtune van het programma klinkt door het huis. Kim neuriet niet mee. Ze bijt op haar kiezen, loopt naar boven en pakt pen en papier: 'Beste Yvonne, . . .' Kim heeft de eerste stap gezet!

Heel goed dat Kim in actie kwam. Ze schreef een brief over haar probleem. De eerste stap was gezet. De redactie van het televisieprogramma zal zeker reageren. En samen met Kim zoeken naar een oplossing. Als jou zoiets gebeurt, laat je dan ook horen!

Als je mishandeld wordt, is het vaak een hele stap om het iemand anders te vertellen. Toch is het goed om steun te zoeken. Bijvoorbeeld door erover te praten met iemand die je kunt vertrouwen. Dat kan een oom zijn of een tante, opa of oma, of misschien een buurman of buurvrouw. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

De Kindertelefoon

Bellen met de kindertelefoon kan elke dag van 11.00 tot 20.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 20.00 uur. Je hoeft je naam niet te noemen. Het nummer is gratis: 0800 - 0432. Je kunt ook chatten. Kijk op www.kindertelefoon.nl.

Iemand op school

De meeste scholen hebben een zogenaamde vertrouwenspersoon bij wie je terecht kunt. Als je dat eng vindt, kun je misschien een goede vriend of vriendin vragen erbij te zijn. Is er een docent die je vertrouwt, dan kun je met hem of haar praten. Hij of zij kan dan samen met jou kijken, hoe je verder geholpen kunt worden.

Veilig Thuis

Als jijzelf of iemand uit je omgeving mishandeld wordt, kun je bellen met Veilig Thuis: 0800 - 2000 (gratis). Lees meer over Veilig Thuis op www.vooreenveiligthuis.nl.