Vormen van kindermishandeling

Het kan zijn dat een kind of een jongere veel geslagen wordt, constant wordt uitgescholden, niet goed te eten of nauwelijks aandacht krijgt, of gedwongen wordt tot seks, enzovoorts. Kindermishandeling wordt vaak ingedeeld in de volgende vormen.

Lichamelijke mishandeling

Aan lichamelijke kindermishandeling kun je denken als een kind geregeld een pak slaag krijgt thuis. Meestal is daar geen reden voor en komt het voor het kind onverwacht. Mishandeling is nooit verdiend!

'Als ik te laat thuiskom, dan zwaait er letterlijk wat. De klappen van mij vader doen flink zeer. Hij drinkt ook te veel, dan krijg je dat. Dan gaan zijn handen los zitten.' - Martijn, 15 jaar.

Lees ook het interview met Karina.

Lichamelijke verwaarlozing

Als een kind niet de benodigde lichamelijke en emotionele zorg krijgt, is er sprake van verwaarlozing. Dat is het geval wanneer ouders niet zorgen voor schone kleding, voor goed eten en wanneer ze niet goed voor je zorgen als je ziek bent. Verwaarlozing is dus ook kindermishandeling!

'Ik zorg voor mijn moeder, die ernstig ziek is. Ik maak het huis schoon, doe de was en geef haar haar medicijnen. Nieuwe kleren heb ik in geen tijden gehad, daar is geen geld voor. We eten vaak van de snackbar, want ik heb te weinig tijd om te koken.' - Renske, 16 jaar.

Psychische mishandeling

Als een kind geregeld wordt uitgescholden of vernederd is er sprake van psychische mishandeling. Een moeder zegt bijvoorbeeld vaak tegen het kind dat ze hem nooit had moeten krijgen. Of een vader kraakt het kind altijd af als er andere mensen bij zijn, of juist in het geniep. Dan krijgt een kind niet de liefde en de aandacht die hij nodig hebt.

'Vier uur per dag zit ik boven mijn huiswerk, maar nog is het niet genoeg. "Je zus studeert tenminste medicijnen, maar dat gaat jou zeker niet lukken, hè, lui mormel?", snerpt mijn moeder vaak. "Ik ga het echt wel proberen, hoor," zeg ik dan, hoewel ik weet dat het heel moeilijk zal worden.' - Suzanne, 17 jaar.

Lees ook het interview met Karina.

Psychische verwaarlozing

Als een kind niet de nodige zorg krijgt voor zijn geestelijk welzijn, is er sprake van psychische verwaarlozing. Dat is het geval wanneer de ouders geen enkele interesse voor het kind hebben en het niet het respect krijgt dat het verdient

'Ik kom thuis van school na een fikse ruzie met de leraar Engels. Er is niemand. Een uur later komt mijn moeder thuis en verdwijnt meteen naar boven. Mijn vader komt s'avonds laat pas aanzetten. Als ik ga slapen, heeft geen van beiden gevraagd hoe mijn dag was. En zo gaat het elke dag.' - Tim, 15 jaar.

Getuige zijn van geweld in het gezin

Er zijn kinderen die elke week meemaken dat hun ouders ruzie hebben. En niet alleen met woorden, maar ook met slaan en schoppen. Of nog erger. Het leven onder die spanning in huis kan net zo erg en naar zijn als wanneer een kind zelf geslagen of op een andere manier mishandeld wordt.

'Wanneer pa en ma beginnen te schreeuwen en te krijsen, wil ik graag naar beneden rennen om ze te stoppen. Maar mijn zus en ik weten dat het niets uithaalt. Soms wordt er alleen maar erger door.' - Sylvana, 15 jaar.

'Mijn vader slaat mijn moeder. Ik ben steeds bang dat het nog erger wordt. Laatst vond ik haar bloedend in de kamer.' - Andrew, 16 jaar

Seksueel misbruik

Seksueel misbruik is elk seksueel contact dat een kind wordt opgedrongen door iemand die lichamelijk en psychisch overwicht heeft.

Dat kan een vader of een moeder zijn die het kind dwingt tot dingen die het niet wil. Of een familielid of een andere bekende van het kind.

'Ik lig in mijn bed. Mijn moeder ligt naast me. Ze streelt mijn lichaam. "Om te leren hoe ik het later met een vrouw moet doen", zegt ze dan.' - Richard, 14 jaar.

'In de badkamer komt mijn vader me vaak storen. En hij zit dan ook aan me. Hij zegt dan dat ik zo'n grote meid ben geworden.' - Ellen, 14 jaar.

Lees ook het verhaal van Sarah en het interview dat ze hierover gaf.

Er zijn ook jongens en mannen die meisjes onder druk zetten om betaalde seks te hebben met anderen. Zij winnen eerst het vertrouwen door hen te verwennen met aandacht en cadeaus. Maar uiteindelijk misbruiken ze die vertrouwensband.

'Ik was helemaal weg van hem. Hij gaf me echt van alles: kleren, sieraden, een mobieltje. Maar na een tijdje zette hij me onder druk om naar bed te gaan met een vriend van hem. En daarna met vreemden, voor geld. Zo kwam hij aan al zijn dure spullen. Door meisjes te dwingen tot betaalde seks. Want ik was niet de enige.' - Janita, 18 jaar.